суббота, 11 февраля 2017 г.

 В ознаменування 25-ї річниці  встановлення             дипломатичних відносин між Японією та Україною оголошено у 2017році         проведення Року Японії в Україні. 


Ця подія покликана сприяти поглибленню культурного обміну між двома країнами. Щорічно 11 лютого відзначається державне японське свято: День заснування держави ( 建国 記念 Кенкоку Кінен-но хі).
11лютого учасники читацького клубу  «Джерельце» принесли до бібліотеки-філії №7 тематичні малюнки та незвичайні вишивки з зображенням ієрогліфів.Бібліотекарі приготували викладку книг про Японію та переклади японської поезії . Дівчатка одягли у японське кімоно свою подругу і з задоволенням читали незвичну поезію танка і хокку: "Я - светлячок полуночный. Мне слаще всего полынь у хижины одинокой."                                                                                 



"Без всяких усилий движет она небом и землею; пленяет даже богов и демонов, незримых нашему глазу; утончает союз мужчин и женщин; смягчает сердце суровых воинов... Такова песня."

 Для всіх бажаючих вони підготували цікаву інформацію про святкування у Японії  
                                            Дня заснування держави :
«Як відомо, японська імператорська династія - найдавніша на Землі і має божественне походження.» Так стверджують японці, і у нас немає підстав їм не вірити. Мабуть, боги  підказали японцям, що саме 11 лютого 660 року до нашої ери перший японський імператор Дзімму-тенно поклав початок заснування Держави Висхідного Сонця.
Вчені історики-крутії і археологи-землекопателі, повністю позбавлені романтики і спираються лише на достовірні факти, зрушують цю дату принаймні на дев'ять століть, до 3-4 ст. н.е. Нехай собі сперечаються, а японці більше вірять історичними хроніками «Кодзікі» , які стверджують, що головне божество синтоїстського пантеону - богиня Сонця Аматерасу вручила своєму онукові Ниниги-но-Мікото бронзове дзеркало, яшмові підвіски і меч. Її напуття звучало наступним чином:
«Висвітлюй світ так само яскраво, як це дзеркало.
Прав світом чудодійним помахом цих яшмових підвісок.
Підкоряй тих, хто не буде слухняний тобі за допомогою цього божественного меча. »
Ниниги-но-Мікото передав ці реліквії своїм нащадкам - імператорам Японії, першим з яких був «небесний правитель» Дзімму, і у якого є цілком певні дати правління: 660 - 585 рр. до н.е. З тих пір встановилося і не зовсім звичайне літочислення, прийняте в Японії і по сей день, і сильно напружує іноземних громадян, які проживають тут. Рахунок років ведеться по роках правління чергового імператора, кожен з яких, вступаючи на престол, стверджує девіз, під яким буде проходити його правління. Нинішній 125-й імператор Акіхіто вступив на престол в 1989 році і девізом свого правління оголосив «Мир і Спокій» (Хейсей). Таким чином, зараз в Японії йде 20-й рік Епохи ХейсейНа відміну від кігенсецу, сучасний День заснування держави відзначають досить тихо, без грандіозних і видовищних заходів, властивих йому в минулому. Святкування включає в себе вивішування японських прапорів на будівлях, роздуми про сенс японського громадянства. Політичні організації проводять засідання або мітинги «за» або «проти» святкування, а члени імператорської родини, в честь такої події, виступають з привітаннями японському народу. Свято все ще викликає суперечки в суспільстві, тому відкриті прояви націоналізму, або , навіть, патріотізму, досить рідкісні

Комментариев нет:

Отправить комментарий