среда, 11 октября 2017 г.

10 жовтня у бібліотеці №7 м. Нікополя проходив поетичний захід:  «Співці рідного краю».
Мета заходу - популяризувати поетичні надбання нашого краю та розкрити творчий потенціал юних користувачів. Спочатку діти послухати вірші місцевих поетів про красу рідного краю, про юність, які розміщені на сторінці нашого блогу « Творчість наших читачів».  Бібліотекар  розповідала школярам, що вірші народжуються  по натхненню, на основі якихось яскравих життєвих вражень, емоцій, думок, фантазій. Вона висловила свою упевненість, що всі школярі намагаються творити, складати вірші, підтвердивши свої слова цитатами великого педагога В.О. Сухомлинського, який вважав, що поетична творчість доступна кожному, а не є привілеєм лиш  особливо обдарованих . Кожна людина – поет. Думку пробуджує почуття прекрасного. Якщо ж це почуття не виховувати, люди залишаються байдужими до краси природи і краси рідного слова. Він писав: «Поетичне слово – еліксир для дитячого мозку, це повітря для крил думки. Воно вливає у мозок дитини енергію думки. Поетичне слово – це прекрасна школа емоційного життя, в якій діти осягають мову почуттів; завдяки поетичному слову пам'ять дитини стає гнучкішою, рухливішою – мозок набуває здатності не тільки зберігати, а й «видавати» - видавати з «розбором», з відчуванням найтонших відтінків слова».  Дитина лише тоді буде знати свою рідну мову, коли відчує живий трепет поетичної музики рідного слова. А пережита краса рідного слова немислима без особистої участі дітей в поетичній творчості.  Багато поетів вміють бачити й передавати думку  пристрасно,  життєво, з інтонацією, яка притаманна чистим почуттям, гострому й образному баченню. Вірші дуже точно і виразно передають особливе сприйняття навколишнього світу.
  Але як домогтися того, щоб діти захотіли читати  своїх місцевих митців поетичного слова, аби рідне слово ввійшло в їхнє духовне життя, стало і гострим, і влучим різцем, тонким засобом пізнання істини? Цю проблему вирішували бібліотекарі філії №7 разом з вчителем української мови та літератури школи №19 м. Нікополя та учнями 8 класу, що прийшли до бібліотеки на урок поезії. 

Вони аналізували творчу спадщину поетів Нікопольщини  та Придніпров'я, представили творчість поетів Південнотрубного заводу.  Не тільки  мешканці Марганцю гордяться своїм поетом Григорієм Бідняком, але й нікопольці вважають його своїм кращим поетом.  До заходу свій виступ з віршами Петра Біби підготувала учасник клубу «Джерельце» Ларіонова Таня. Діти слухали її з увагою, відзначили  рівень виконавчої майстерності читця. Школярів , які намагаються писати свої вірші, запросили  відвідувати поетичну майстерню  в читацькому  клубі «Джерельце» та брати участь у щорічному читацькому конкурсі «Прикрасимо свій край віршами».


 На поетичному заході «Співці рідного краю» педагоги разом з бібліотекарем виконували одне з найважливіших завдань сучасної педагогіки - розвиток творчої особистості - бо від творчих людей залежить прогрес нашого суспільства, адже  люди, які здатні щось створювати, цікаві у спілкуванні,  комунікабельні, відкриті,  вміють приймати самостійні, оригінальні рішення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий